OROSHÁZI ÚJSÁG

A mai Délkelet-Magyarország egyik legrégebbi nyomdahelye Orosháza. A település első sajtóját 1875-ben állították, másodikként alakult Veres Lajos könyvnyomdája 1881-ben, és már a következő évtől, 1882-től OROSHÁZI ÚJSÁG néven társadalmi, ismeretterjesztő és közgazdasági hetilapot indított. A nyomda 1948-ig működött, és az újság hetilapként, néhány éven keresztül napilapként 1944-ig jelent meg. A 19. században Orosházán 8 nyomda indult, de közülük csak kettő folyamatos működése nyúlt át az államosításig, az egyik a Veres-nyomda volt.

A nyomda első termékei között található a település monográfiája: Veres József: Orosháza történeti és statisztikai adatok alapján. – 1886.

A nyomdában az Orosházi Újság mellett jelentős számú helyi kiadvány készült, jó technikai színvonalon, valamint könyvkötészettel és iskolai könyv,- papír,- és írószer kereskedéssel is foglalkozott.

A Táncsics Mihály Gimnázium tulajdonában lévő évfolyamok (1882-1939-ig) magángyűjtőtől származnak. A gyűjtemény sajnos nem tartalmazza az összes évfolyamot, sőt egyes lapszámok és oldalak is hiányoznak. Ennek ellenére az Országos Széchenyi Könyvtár és a szegedi Somogyi Könyvtár mellett Orosházán található a legtöbb évfolyam.

Az újság a savasodás utolsó stádiumában van, széttöredezik, mállik. Nem adható a továbbiakban felhasználó, kutató kezébe. Ezért archiválás céljából fotózni kezdtük az újság oldalait. Első ütemben 1900-ig készült el a lap archiválása.


Az oldal optimális használatához ajánlott böngészők: Mozilla Firefox, Google Chrome.

Tovább a kereséshez


Készítette: Maczkóné Iványi Katalin & Máté Szabolcs - 2011©